Székely Gyors programok

 

SZÉKELY GYORS - 2018

 

Első nap (2018. május 18., péntek)

Találkozó: Budapesten, a Budapest-Keleti pályaudvaron! (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

Majd a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé.

További felszállási lehetőségek: Szolnok, Püspökladány, Biharkeresztes. (Az odaúton Debrecent nem érintjük, így ott felszállni nem lehetséges!) 
Érkezés a határra Biharkeresztes/Biharpüspöki a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetõség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: - a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, - Kolozsvárral, Mátyás király szülõvárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezõség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, - a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvõ Déssel, - Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdõdik, - Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.

Megérkezés a Székelyföldre, ahol Alcsíkban több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád.

Elhelyezés: a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál, fürdõszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2018. május 19. szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. 
Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben lehetőség van fakultatív sétára Csíkszereda központjában. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.

Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!!!


Harmadik nap (2018. május 20., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Madéfalva érintésével a Gyímesekbe, az Ezeréves határhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két szerelvényként érkezik Madéfalvára a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Innen összekapcsolva őket, egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Gyimesbükkön megtekintjük a Rákóczi vár romjait, ahol vonatunk is megáll, és dudaszóval köszönti a több tízezernyi magyar-székely hazafit. Kis ünnepséget tartunk a vár tövében, az Ezeréves határon álló, felújított, 30. számú MÁV őrháznál (a MÁV egykoron legkeletibb őrháza), illetve részt veszünk a kontumáci kápolnánál celebrált szentmisén.

A kora délutáni órákban visszaindulunk Madéfalvára, ahol a turulmadaras emlékmű körül kialakított emlékparkban megemlékezünk a madéfalvi veszedelemről, a helybeli székelyek társaságában.

Este a Székely Gyors megy tovább Alcsíkba, a Csíksomlyó Expressz pedig viszi tovább utasait Felcsíkba. Érkezést követően estebéd a szállásokon, vendégfogadóknál.Negyedik nap (2018. május 21., hétfõ)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból, Felcsíkon át, Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről a vonat észak felé indul, és DésenZsubónZilahonNagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Nyírábrányban, DebrecenbenPüspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra.

 

Részvételi díj: 69.990 forint/fő
(2017. december 29-ig történő jelentkezés és teljes összeg befizetés esetén!)

ONLINE FOGLALÁS ESETÉN KÉRJÜK, A MEGJEGYZÉS ROVATBAN TÜNTESSÉK FEL, HOL KÍVÁNNAK FELSZÁLLNI A VONATRA!

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három- négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással.

A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás.

A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.

ONLINE FOGLALÁS ESETÉN KÉRJÜK, A MEGJEGYZÉS ROVATBAN TÜNTESSÉK FEL, HOL KÍVÁNNAK FELSZÁLLNI A VONATRA!


Jelentkezés:

http://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura


Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: +36 1 368 6296, +36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu

 

Szilveszter Délvidéken Tóthfaluban
Indulás:  december 29.

Szilveszter Erdélyben Farkaslakán
Indulás:  december 29.

Szilveszter Erdélyben Csíkrákoson
Indulás:  december 29.

Csiksomlyoexpressz.hu
További információ:
www.karpateuropa.hu