Székely Gyors programok

 

SZÉKELY GYORS - 2018

 

Első nap (2018. május 18., péntek)

Találkozó: Budapesten, a Budapest-Keleti pályaudvaron! (Figyelje a pályaudvar központi utastájékoztató tábláját, amely jelzi, hogy a vonat hányadik vágányról fog indulni). Jelentkezés a vonat végén található utasfogadó pultoknál.

Majd a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz Budapestről közösen, Magyarország leghosszabb személyszállító szerelvényeként indul útnak Erdély felé.

További felszállási lehetőségek: Szolnok, Püspökladány, Biharkeresztes. (Az odaúton Debrecent nem érintjük, így ott felszállni nem lehetséges!) 
Érkezés a határra Biharkeresztes/Biharpüspöki a délelőtti órákban, majd indulás tovább a Nagyvárad (Sebes-Körös völgye) – Kalotaszeg – Kolozsvár – Szamosújvár – Dés – Déda – Gyergyószentmiklós – Csíkrákos útvonalon. Útközben áthaladunk és lehetőség szerint megismerkedünk a települések kulturális és történelmi nevezetességeivel: - a néprajzáról messzeföldön híres Kalotaszeggel, - Kolozsvárral, Mátyás király szülővárosával, az örmények is lakta várossal, a Mezőség nyugati peremén épült Szamosújvárral, Rózsa Sándor nyughelyével, - a Kis- és a Nagy-Szamos összefolyásánál fekvő Déssel, - Dédával, ahol Wass Albert közismert regénye, A funtineli boszorkány cselekménye kezdődik, - Gyergyószentmiklóssal, valamint a Maros és az Olt forrásvidékével.

Megérkezés a Székelyföldre, ahol Alcsíkban több településen foglaljuk el szálláshelyünket: Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentsimon, Csatószeg, Újtusnád, Tusnádfürdő, Sepsibükszád.

Elhelyezés: a faluturizmus keretében magyar-székely családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

Második nap (2018. május 19. szombat)

Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyek vasútállomásairól az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában a Makovecz Imre tervezte színpadon felállított oltárnál részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. 
Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben lehetőség van fakultatív sétára Csíkszereda központjában. Estebéd a vendéglátóknál vagy falusi vendéglőben.

Figyelem! Aki elszakadt a csoportjától menjen a csíkszeredai vasútállomásra az idegenvezetője által megadott időpontra!!!


Harmadik nap (2018. május 20., vasárnap)

Reggeli a vendéglátóknál, majd indulás Ma­défalva érintésével a Gyi­­me­sekbe, az Ezeréves ha­tárhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két sze­rel­­vény­ként érkezik Madéfalvára a Csíksomlyó Expressz és a Szé­kely Gyors. Innen össze­kapcsolva egy szerelvényként mennek tovább a Gyimesekbe.

Útvonal: Karakó-völgyhíd – Lóvész – Gyi­mes­középlok – Gyi­mes­bükk, a tör­té­nel­mi Magyarország vasúti határállomása.

Gyimesbükkön meg­te­kintjük a Rá­kóczi vár romjait és a vár tövében, az Ezeréves határon ál­ló, felújított 30. számú MÁV őr­házat (a MÁV egykoron legkeletibb őr­há­zát), illetve részt veszünk a kon­tu­máci kápolnánál celebrált szentmisén.

A délutáni órákban visszaindulunk: a Csíksomlyó Expressz utasai Madéfalvára, ahol a turulmadaras emlékmű körül kialakított emlékparkban megemlékezünk a madéfalvi veszedelemről, majd részt veszünk a helyiek által szervezett Pünkösdi Forgatagon, ahol zenés, táncos műsorok, Dévai Nagy Kamilla fellépése szórakoztatja a Csíksomlyó Expressz utasait. A Csíksomlyói  Búcsúra szervezett  idei utazásra – első alkalommal – meghívást kaptak a  Magyar Borrendek Országos  Szövetség tagszervezeteinek tagjai is! A Székely Gyors utasai Csíkszentsimonba érkeznek, ahol meglátogatják Böjte Csaba gyermekotthonát, és átadják az össznemzeti zarándokvonaton összegyűjtött adományt. Ezután ünnepi programokon vesznek részt (Szent Ferenc Gyermekotthon ünnepsége, lovasbemutató, Csiki Sörgyár termékeinek bemutatója, Dévai Nagy Kamilla elő­adá­sa, stb.).

A programok után a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors tovább viszi utasait Al­csíkba, illetve Felcsíkba a szálláshelyekre. Érkezést követően estebéd.Negyedik nap (2018. május 21., hétfõ)

A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul útnak Alcsíkból, Felcsíkon át, Erdély északi útvonalán keresztül Magyarországra. Székelyföldről a vonat észak felé indul, és DésenZsibónZilahonNagykárolyon és Érmihályfalván át éri el a magyar határt. Kelet-Magyarországon a szerelvény megáll Nyírábrányban, DebrecenbenPüspökladányban és Szolnokon. Érkezés Budapest-Keleti pályaudvarra.

Részvételi díj: 69.990 forint/fő 

A részvételi díj tartalmazza a különvonat útiköltségét másodosztályon, három éjszakai szállást magánházaknál, két-, három- négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással.

A részvételi díj nem tartalmazza: személyes kiadások, útlemondási biztosítás, fakultatív BBP biztosítás.

A költőpénz kalkulációjánál figyelembe kell venni, hogy a romániai árszínvonal megközelíti a magyarországit. Lejt érdemes vinni. A vonatba sorolva étkező-bisztrókocsi közlekedik, amelyen lehetőség van könnyű ételek, illetve üdítők elfogyasztására.


Jelentkezés:

http://karpateuropa.hu/utazas/szekely-gyors-kulonvonattal-a-csiksomlyoi-bucsura


Kárpáteurópa Utazási Iroda
1036 Budapest, Szépvölgyi út 3/a
Tel: +36 1 368 6296, +36 1 439 1644
e-mail: karpateuropa@karpateuropa.hu

BARANGOLÁS ERDÉLYBEN
április 28 - május 4.
74.990 Ft/fő

SZENT II. JÁNOS PÁL PÁPA NYOMÁBAN
május 9-13.
60.990 Ft/fő

PÜNKÖSDI BÚCSÚ AUTÓBUSSZAL
május 17-21.
59.990 Ft/fő

LÁTOGATÁS A POZSONYI CSATA HELYSZÍNÉN
június 9.
15.990 Ft/fő

SISSI EMLÉKTÚRA
június 22-24.
55.990 Ft/fő

FELVIDÉKI PORTYA
június 30 - július 4.
59.990 Ft/fő

HERKULESFÜRDŐI EMLÉKEK
június 30 - július 4.
67.990 Ft/fő

SZÉKELYEK SZÁSZOK FÖLDJÉN
június 30 - július 6.
69.990 Ft/fő

Csiksomlyoexpressz.hu
További információ:
www.karpateuropa.hu